Ahir, a petició d’ACAD, va tenir lloc una reunió entre el Departament de Drets Socials i Inclusió, encapçalada per la consellera Mònica Martínez Bravo, i el conjunt d’entitats, patronals i sindicats signants de l’Acord sectorial de bases per a la construcció d’un sistema de serveis socials de Catalunya.
L’objectiu principal de la reunió era sol·licitar per part de les entitats i sindicats la importància d’aquest acord i el desig de reprendre’l com a eina per a la creació d’un sistema de serveis socials. Aquest sistema és el que ha de permetre, a curt o mitjà termini, fer dels drets socials la quarta pota de la societat del benestar i dotar-la dels recursos econòmics que requereix.
Us detallem els punts més destacats tractats:
Millora de les condicions econòmiques:
- La consellera, coneixedora de l’acord i del problema econòmic del sector que està dificultant la contractació de personal ens informa que està mantenint converses amb el Departament d’Empresa i Treball per tal de treballar les millores de les condicions laborals dins el marc del Diàleg Social. La consellera considera que a través del Diàleg Social es podrà donar una mirada llarga a aquesta problemàtica que comprometi els recursos econòmics necessaris a varis anys.
- Diverses entitats, entre les quals ACAD, vàrem demanar quin era el plantejament del Departament, tant per a la pujada de tarifes 2025 com per eixugar el dèficit de tarifes històric que ara ja reflecteix l’estudi de costos. Malgrat la insistència, tant la consellera com el secretari general varen comentar que preferien no avançar cap xifra fins no tenir-la compromesa per part del Departament d’Economia i Finances. També ens varen justificar la impossibilitat de concretar pel fet que no hi ha aprovats els pressupostos del Govern per al 2025.
- Un punt certament inquietant que ens varen avançar és que el sostres de despesa per al Govern de la Generalitat per al 2025 és d’1% per sobre respecte del 2023. Naturalment, això no vol dir que el Departament tingui aquesta limitació.
- Les entitats urgim al Departament a fer front a curt termini a l’infrafinançament del sector i buscar les vies que permetin sortir de l’actual diàleg anual d’increment de tarifes per salvar l’IPC. Cal establir un marc on l’actualització de l’IPC sigui una normalitat i poder avançar en temes de millora de la qualitat del servei.
- Les entitats insistim en la importància d’equiparar les condicions laborals dels treballadors d’entitats privades amb els treballadors propis del Departament.
Procés d’acreditació:
- Se’ns va informar que el 100% dels centres han presentat la documentació per acreditar-se, i davant de la impossibilitat de tramitar tots els expedients abans de la data marcada del 25 d’octubre de 2025, mitjançant la modificació del Decret, s’ampliarà el període límit per a la conversió de col·laboració a concert.
Altres qüestions:
- Situació actual de l’Avantprojecte de llei dels instruments de provisió del Sistema Públic de Serveis Socials. Ens fan saber que aviat serà presentat al Parlament.
- Situació de l’acord amb l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que ha de permetre avaluar la prestació del servei en termes de qualitat. Se’ns informa que el Departament hi està mantenint converses.
Finalment, també es va sol·licitar establir un calendari de seguiment de l’estat de l’Acord i treballar els punts actuals i aquells que puguin sorgir en comissions tècniques.