Divendres vàrem assistir a la reunió convocada per la directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat, Aina Plaza juntament amb el  Director Estratègic Atenció Primària, el dr. Rafael Ruiz i Director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat, el dr. Sebastià Santaeugenia per tal de traslladar-los les peticions dels centres de dia respecte de la coordinació amb Atenció Primària.

Passem a detallar-vos els punts més destacats de la reunió:

[restrict]

  • Se’ns informa que els Centres de Dia passaran a formar part, igual que les residències, de la plataforma d’informació compartida entre centres i Atenció Primària. En aquesta plataforma haurem d’informar inicialment de temes estructurals, organitzatius i de capacitat. També serà la via de comunicació dels centres de dia respecte de possibles brots detectats i el seu desenvolupament. La incorporació està prevista per al mes de gener.
  • Es torna a insistir que els usuaris no han de presentar PCR prèvia a l’ingrés, donat que cada dia entren i surten del centre. En aquest cas Salut Pública aplica el mateix criteri que en les escoles.
  • Es demana, i des de Salut es recolza, que els treballadors de centre de dia tinguin la mateixa consideració que els de residències pel que fa a proves diagnòstiques i baixes per confinament quan són sospitosos de ser Covid-19 positius.
  • Se’ns recorda que els centres de dia hem de revisar l’última publicació de 17/11 respecte “Ventilació i sistemes de climatització en establiments i locals de concurrència humana”, ja que s’han endurit les mesures i recomanacions. Se’ns recorda que en aquest document hi ha un enllaç a un full de càlcul per poder calcular els espais i litres per persona recomanats en la renovació d’aire. Aquest paràmetre podria ser sotmès a inspecció en futur pròxim per part de Salt pública per determinar si un establiment o local és adequat per a la pública concurrència.
  • ACAD demana que es valori la possibilitat de dotar de test d’antígens als centres de dia per tal de poder fer un primer diagnòstic al grup bombolla d’un cas sospitós o positiu confirmat, això permetria actuar amb celeritat i rigor. Des de Salut troba aquesta proposta encertada i l’elevaran a Salut Publica per poder validar-la.
  • ACAD proposa un volant o document de derivació estàndard, del qual Atenció Primària en sigui coneixedora, i que ens permeti derivar els usuaris i treballadors dels grups bombolla o centres amb brot als seus CAP de referència per tal que siguin tractats amb urgència. Salut ens demana que els facilitem un model per estudiar-lo i validar-lo.
  • Es recorda que ara hi ha tres tipus de centres de dia: Els centres de dia autònoms (oberts i treballant amb certa normalitat), els integrats en una residència amb espais independents dins o fora de la mateixa residència amb espais alternatius (oberts i treballant amb certa normalitat amb autorització), i els centres de dia que no han pogut obrir i no tenen espai alternatiu i estan fent l’atenció de manera deslocalitzada als domicilis. 

[/restrict]