Ens plau traslladar-vos la nota emesa per la Direcció General de Provisió de Serveis referent a la Directiva europea en relació amb la dispensació de medicació a les residències:
Benvolgudes, benvolguts,
En relació amb la nota de premsa d’AETSE (Asociación de Empresas de Servicios para la Dependencia) i el corresponent interès mediàtic que ha generat, cal aclarir alguns aspectes:
No s’ha donat cap instrucció per modificar el procediment de dispensació de medicació des de les oficines de farmàcia amb data 1 de novembre de 2024. Tampoc s’ha fet cap modificació en el sistema de dispensació i facturació dels medicaments. Per tant, el subministrament de medicaments a les residències de gent gran està, a dia d’avui, garantit i continua com es feia fins ara.
El Departament de Salut i el Departament de Drets Socials i Inclusió han iniciat el desplegament del model d’atenció integrada social i sanitària a les persones que viuen a residències de gent gran. Les residències de gent gran són el domicili de les persones que hi viuen i, per tant, s’ha de garantir la mateixa atenció de qualitat assistencial que la que es proporciona a la resta de la població per part de l’equip d’atenció primària (EAP) i el conjunt del sistema sanitari públic. Per això el personal mèdic de Medicina Familiar i Comunitària dels EAP han d’esdevenir els professionals mèdics de referència de les persones que viuen a residències de gent gran. Durant el període de desplegament de l’atenció integrada, el personal mèdic de la residència pot coexistir amb el personal mèdic de l’EAP, amb qui s’han de coordinar.
Actualment, s’està treballant en la revisió del model d’atenció farmacèutica a les residències. A principis de 2024 es va realitzar la consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret per al qual es regula l’atenció farmacèutica als usuaris dels centres de serveis socials de caràcter residencial assistits de Catalunya amb cent o més llits i que hem demanat que incorpori també els aspectes essencials per a les residències de menor capacitat. Aquesta revisió del model s’està realitzant conjuntament entre els Departaments de Salut, Drets Socials i Inclusió i tots els actors, amb la voluntat de cercar un consens.
En paral·lel el Departament de Salut amb els col·legis farmacèutics i la resta del sector estan treballant per implementar la verificació i desactivació dels codis de seguretat dels medicaments tant des de les oficines de farmàcia com des dels serveis de farmàcia. Aquesta actuació respon a l’objectiu de donar compliment a la normativa europea per evitar l’entrada al canal farmacèutic de medicaments falsificats, així com millorar la traçabilitat i l’eficiència dels processos de dispensació i facturació. Treballs en el que per a l’aplicació d’aquestes mesures també es cercarà el consens de les parts implicades.
Cordialment,
Direcció General de Provisió de Serveis