Fem extensiu el missatge de la directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat, Montserrat Vilella en el que indica que a partir del dia 1 d’abril es deixarà d’abonar les places buides públiques segons ocupació prèvia a l’inici de la pandèmia.

Com veureu aquest comunicat genera el dubte de l’aforament en centres de dia col·laboradors que per conveni el tenen determinat en dos metres quadrats per usuari, i no tres. Tornar a aquest aforament contradiu l’actual protocol Covid de centres de dia que estableix 2,5 metres quadrats per usuari.

Ben cordialment,

ASSOCIACIÓ ACAD

Benvolgudes, benvolguts,
 
Com sabeu l’impacte generat per la situació d’emergència de salut pública ocasionada per la pandèmia de COVID-19 va obligar la Generalitat de Catalunya a adoptar diferents mesures de caràcter econòmic, social, sanitari i procedimentals per intentar pal·liar-ne els greus efectes. D’entre aquestes mesures es troba el Decret Llei 19/2020, de 19 de maig de mesures complementàries en matèria social i sanitària per pal·liar els efectes de la pandèmia. Tenint en compte la situació econòmica generada per la COVID-19 i la seva afectació en els ciutadans i les empreses, encara més intensa en el cas de les petites i mitjanes empreses, a l’article 1, capítol 1, es va tractar de donar solucions a un dels escenaris més sensibles com és l’àmbit dels serveis socials a causa de la vulnerabilitat dels seus usuaris, als quals s’ha de garantir que, en el moment que sigui possible en virtut de l’evolució de la crisi sanitària, puguin tornar a rebre el servei. El Decret llei 35/2020, de 20 d’octubre, va modificar el pressupòsit temporal d’aplicació d’aquest article. Entre d’altres, i per tal de garantir la sostenibilitat dels serveis socials, i pel que fa als centres residencials i centres de dia i serveis d’atenció diürna, s’han abonat les places amb finançament públic buides segons ocupació prèvia a l’inici de la pandèmia. Així mateix, com sabeu altres mesures que s’han pres han estat els costos addicionals COVID, les places reservades d’aïllament o la disponibilitat de places en dispositius de referència buffer.
 
Des del maig de 2020 i fins el dia d’avui, s’han anat modificant els plans sectorials i les mesures i recomanacions aplicables a l’entorn residencial i als centres de dia i serveis d’atenció diürna, per tal de minimitzar el contagi en les persones residents i usuàries. Així doncs, actualment els centres residencials poden fer nous ingressos,  tot i està la residència en situació vermella, duent a terme els nous ingressos en zona verda. Així mateix, i pel que fa als centres de dia i centres d’atenció diürna,  les persones usuàries del centre, tot i ser contactes estrets, si estan vacunades correctament amb la dosi de reforç o han passat la malaltia en els darrers tres mesos, no han de fer quarantena i poden continuar assistint al centre si no tenen símptomes. En l’actualitat, l’organització del centre en unitats de convivència és una recomanació, i es pot ampliar el nombre de persones possibles en una mateixa unitat.
 
Per tot això i atesa la relaxació de les mesures restrictives, es considera que ja no és aplicable l’article 1.1. del Decret llei 19/2020 i, per tant, us informem que a partir del dia 1 d’abril es deixarà d’abonar les places buides públiques segons ocupació prèvia a l’inici de la pandèmia. Pel que fa a les instruccions concretes de facturació al respecte, des de la Direcció general de Provisió i la Direcció general de Prestacions socials, us enviaran si escau, els canvis que es considerin.
 
Finalment, recordar-vos que la resta de mesures com els costos addicionals COVID 19, les places de sectorització i aïllament així com les places en dispositius de referència o buffer també estan subjectes a les mesures i recomanacions de Salut Pública, i que estem a l’espera de l’actualització d’una propera actualització. Segons les mesures que es determinin es valorarà la continuïtat de les mesures abans esmentades.

Agrair-vos una vegada més tota la tasca que esteu fent, rebeu una molt cordial salutació,

Montserrat Vilella i Cuadrada
Directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat
Passeig Taulat 266-270, planta 7 08019 Barcelona Tlf. 93 483 10 65
autonomiaidiscapacitat.dso@gencat.cat